неделя, 27 декември 2020 г.

Домашни банички

 Тези банички се правят с около 250-300 г масло:

1 яйце

сол на вкус

вода и брашно за сравнително меко тесто, но може и по-твърдичко да е.

Замесва се добре до гладкост. Разточва се на правоъгълник и се слага по средата му до към 100 г масло - може да е разточено на тънко, студено парче или да се размаже, по-меко масло.

Загъва се на три и се прибира за двайсетина минути в хладилник за стягане.

После отново се разточва и се слагат още до 100 г масло, отново се загъва три пъти и се прибира в хладилник за още 20 мин. Това се прави и трети път. Може да се загъне и повече пъти или да се разреже на две или три и да се насложат парчетата.

Накрая се разточва на около половин см, разрязва се на квадрати или правоъгълници, слага се плънка по желание и или се притискат краищата, или се загъват така, че да останат отдолу, за да не се отворят.

Пече се на загрята - 180°С фурна. 

Важно е да се сложат студени във фурната, за да не е разтопено маслото, което ще раздели и надигне получените кори, а фурната да е загрята предварително, за да започне веднага да ги пече, вместо първо да разтопи мазнината, докато загрява.






Няма коментари: