събота, 13 март 2021 г.

Козунак с квас

Това е рецептата и албумът на Светлана Трънкарова от фейс-групата Страст с квас.

6 яйца
250 гр пр. мляко
320 гр захар
200 гр активен квас
100 гр краве масло
100 гр свинска мас
ванилия
2 с. л ром
кора от 2 лимона
1,1 кг брашно

В албумът, рецептата е показана стъпка по стъпка.

Брашната са София мел класик и лидълско 😁 тип 500.

Слагам всичко в купата. Пускам миксера до образуване на топка, спирам за 10 минути. Пускам да меси 10-15 мин, пак спирам за 10 мин и второ измесване до гладко тесто. 
Оставям да втаса, оформям, пак втасва и пека.

Температурата в къщи е 21°С. Отне ми точно 24 часа. 
В 7.30 захраних кваса, оставих до 13.30. Замесих тестото и го оставих до 21.30, оформих и оставих да втасват до 6.30 сутринта, когато ги сложих да се пекат.
Нищо предварително не съм затопляла, не съм разбивала. 
Тестото не съм премесвала и разпъвала. Абсолютно класически козунак.

А тази рецепта също е много полезна, тъй като показва някои подробности като например за маяното тесто - подсладената мая. 

Няма коментари: